czwartek, 7 marca 2013

Dziś nie jest ...

dobry dzień. RozbieganaMama jak i każda mama miewa gorsze dni. Jednak że jest duża dzielna i twarda stara sobie z nimi radzić i nie prosi nikogo o głaskanie po głowie ;-) Ma na to pewne metody.
Metoda nr 1 - już dziś zastosowana - kupić sobie coś w rozmiarze XS bądź S i się w to zmieścić ;-)
Metoda nr 2 - wybrać się na okrutnie słodki deser - niemożliwe do wykonania z uwagi na bardzo wysoką tolerancję cukru i brak możliwości znalezienia w ZG lokalu, który tak mdlące coś jest w stanie przygotować ;-)
Metoda nr 3 - gdy nie można wykonać nr 2 - upiec ciasto czekoladowe - w trakcie realizacji - poniżej podam przepis dla innych dziś schandrowanych mam lub na zaś ;-)
Metoda nr 4 - już dziś zastosowana - przypadkiem walnąć się w głowę - mocno stawia do pionu już się nie ma podłego humoru ale boli za to głowa ;-)




Kawowe ciasto czekoladowe bez jajek


Składniki
Ciasto:
125 g masła
0,5 l kefiru
300 g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej-proszek
1 łyżka przegotowanej cieplej wody
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
400 g maki pszennej 


Masło rozpuścić. Kefir połączyć z cukrem. Kawę rozpuścić w cieplej wodzie. Następnie kawę, kakao, sodę, masło dodać do kefiru - połączyć mikserem. Gdy uzyskamy jednolitą masą dodawać porcjami mąkę. Ciasto piec na blaszce o wymiarach 20x30 cm lub średniej tortownicy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok 30 minut.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie można je przekroić w połowie i przełożyć dżemem wiśniowym.
Polewa:50 g masła
50 g czekolady
200 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kawy - płynu


Rozpuścić masło z czekoladą i  lekko przestudzić. Do powstałej masy dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz kawę. Ucierać wszystko na gładka masę. Najwygodniej jest nakładać ciepła polewę na zimne ciasto.

Smacznego i wyłącznie dobrych dni życzę;-)


1 komentarz:

  1. O! Przykro mi ,że masz zły dzień, ale takie ciacho na pewno już jakoś na to poradziło:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń