Fettuccine Alfredo
To danie z którym mój mąż spotkał się będąc w delegacji we Włoszech i zasmakował w nim po uszy. Z uwagi na dość ciężki charakter tej potrawy nie jemy jej za często, a najczęściej w nagrodę za coś lub na poprawę humoru ;-)
Składniki:
- 100 g masła,
- ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ilość wg własnego uznania my dajemy całą główkę,
- 200 g szklanki gęstej śmietany 18%,
- 50 g startego parmezanu,
- sol i pieprz do smaku,
- makaron tagliatelle,
- odrobina startego parmezanu do posypania.
- Roztopić masło na małym ogniu;
- Następnie dodać czosnek, sol, pieprz, śmietanę i doprowadzić do powolnego wrzenia;
- Dodać parmezan i powoli gotować przez około 8 minut aż sos zgęstnieje;
- Ugotować makaron z odrobiną oliwy;
- Wrzucić makaron do sosu lub polać makaron sosem;
- Posypać parmezanem;
- Koniecznie podawać z czerwonym wytrawnym winem.
Fettuccine Alfredo Light
Składniki:- makaron tagliatelle,
- 1 łyżka masła,
- sprasowane ząbki czosnku wg uznania,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 3/4 szkl. drobiowego bulionu,
- 50 g startego parmezanu,
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
- sól, pieprz wg uznania,
- odrobina gałki muszkatołowej.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie;
- Roztopić masło na małym ogniu;
- Dodać czosnek i smażyć go przez 2 minuty;
- Do bulionu należy dodać mąkę i gałkę muszkatołową i wlać do masła i czosnku;
- Dusić przez chwilę od czasu do czasu mieszając;
- Zdjąć patelnie z ognia i dodać jogurt naturalny;
- Mieszać tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję;
- Makaron polać sosem i posypać startym serem.
Autorska zupka krem ziemniaczana czyli kartoflanka Karoli
Składniki: dałam to co miałam czyli:
- pół selera,
- 2 marchewki,
- 2 kostki rosołowe,
- 2 serki topione,
- 3 łyżki kleiku ryżowego,
- 8 średnich ziemniaków,
- groszek ptysiowy,
- lekko podwędzana kiełbaska.
- Pokrojonego w kostkę selera i marchewkę zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa;
- Dodajemy kostki rosołowe, serki i kleik;
- Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszamy;
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną;
- Całośc miksujemy na krem, jeśli zupa jest za gęsta dodajemy wodę;
- Zupkę podajemy z groszkiem ptysiowym i podsmażoną pokrojoną dość cienko kiełbaską;
- Zupa jest dośc syta więc idealna na jesień i zimę ;-)
Zupa dyniowa prosto z Kujaw
Składniki:
- 3 kg dyni pokrojonej w dowolną kostkę,
- 3 średnie cebule drobno pokroić i delikatnie podsmażyć,
- 1 litr rosołu wołowego z włoszczyzną,
- 3 łyżki octu winnego,
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej,
- 1 kopiasta łyżka mąki do zagęszczenia zupy,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 papryczki chili wrzucić na chwilę do gotującego się rosołu, ponakłuwać je i po chwili wyrzucić.
- Ugotować rosół wołowy z warzywami i wrzucić na chwilkę papryczki. Wyjąć warzywa i papryczki (koniecznie bo ostre).
- Dynie pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości w małej ilości wody.
- Odcedzić dynie, dodać do niej przesmażona cebulkę i marchew wyjętą z rosołu- wszystko zmiksować blenderem.
- Następnie połączyć z rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz do smaku.
- Całość zagotować, zagęścić mąką wsypaną i wymieszaną ze śmietaną, do śmietany kapnąć trochę gorącej zupy i dopiero ją wlać całość do garnka do zupy, aby się nie zwarzyła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz