Biegając po kuchni

Fettuccine Alfredo

To danie z którym mój mąż spotkał się będąc w delegacji we Włoszech i zasmakował w nim po uszy. Z uwagi na dość ciężki charakter tej potrawy nie jemy jej za często, a najczęściej w nagrodę za coś lub na poprawę humoru ;-)

Składniki:
  • 100 g  masła,
  • ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ilość wg własnego uznania my dajemy całą główkę,
  • 200 g szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 50 g startego parmezanu,
  • sol i pieprz do smaku,
  • makaron tagliatelle,
  • odrobina startego parmezanu do posypania.
Przygotowanie:
  1. Roztopić masło na małym ogniu;
  2. Następnie dodać czosnek, sol, pieprz, śmietanę i doprowadzić do powolnego wrzenia;
  3. Dodać parmezan i powoli gotować przez około 8 minut aż sos zgęstnieje;
  4. Ugotować makaron z odrobiną oliwy;
  5. Wrzucić makaron do sosu lub polać makaron sosem;
  6. Posypać parmezanem;
  7. Koniecznie podawać z czerwonym wytrawnym winem.
Smacznego!


Fettuccine Alfredo Light

Składniki:
  • makaron tagliatelle,
  • 1 łyżka masła,
  • sprasowane ząbki czosnku wg uznania,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 3/4 szkl. drobiowego bulionu,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz wg uznania,
  • odrobina gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie;
  2. Roztopić masło na małym ogniu;
  3. Dodać czosnek i smażyć go przez 2 minuty;
  4. Do bulionu należy dodać mąkę i gałkę muszkatołową i wlać do masła i czosnku;
  5. Dusić przez chwilę od czasu do czasu mieszając;
  6. Zdjąć patelnie z ognia i dodać jogurt naturalny;
  7. Mieszać tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję;
  8. Makaron polać sosem i posypać startym serem.
Smacznego! 

Autorska zupka krem ziemniaczana czyli kartoflanka Karoli


Składniki: dałam to co miałam czyli:
  • pół selera,
  • 2 marchewki,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 2 serki topione,
  • 3 łyżki kleiku ryżowego,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • groszek ptysiowy,
  • lekko podwędzana kiełbaska.
Przygotowanie:
  1. Pokrojonego w kostkę selera i marchewkę zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa;
  2. Dodajemy kostki rosołowe, serki i kleik;
  3. Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszamy;
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną;
  5. Całośc miksujemy na krem, jeśli zupa jest za gęsta dodajemy wodę;
  6. Zupkę podajemy z groszkiem ptysiowym i podsmażoną pokrojoną dość cienko kiełbaską;
  7. Zupa jest dośc syta więc idealna na jesień i zimę ;-)
 Smacznego!  

Zupa dyniowa prosto z Kujaw


 Składniki:
  • 3 kg dyni pokrojonej w dowolną kostkę, 
  • 3 średnie cebule drobno pokroić i delikatnie podsmażyć, 
  • 1 litr rosołu wołowego z włoszczyzną, 
  • 3 łyżki octu winnego, 
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej, 
  • 1 kopiasta łyżka mąki do zagęszczenia zupy, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 3 papryczki chili wrzucić na chwilę do gotującego się rosołu, ponakłuwać  je i po chwili wyrzucić.
Przygotowanie:
  1. Ugotować rosół wołowy z warzywami i wrzucić na chwilkę papryczki. Wyjąć warzywa i papryczki (koniecznie bo ostre).
  2. Dynie pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości w małej ilości wody.
  3. Odcedzić dynie, dodać do niej przesmażona cebulkę i marchew wyjętą z rosołu- wszystko zmiksować blenderem.
  4. Następnie połączyć z rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz do smaku.
  5. Całość zagotować, zagęścić mąką wsypaną i wymieszaną ze śmietaną, do śmietany kapnąć trochę gorącej zupy i dopiero ją wlać całość do garnka do zupy, aby się nie zwarzyła.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz